Dokumenter du ikke får åpnet

Microsoft Word
Hvis du ikke får åpnet et dokument du har fått fra for eksempel e-post eller Fronter, kan problemet være så enkelt som at filen mangler filendelse. Dette kjennetegnes som oftest med at ikonet til filen ser ut som dette: i stedet for det vanlige Word-dokument-ikonet:

Dette skyldes at Windows bruker hele filnavnet for å gjenkjenne hva slags fil det er snakk om. Et Word-dokument skal slutte med filendelsen .doc eller .docx (Word 2007). OBS: Det er mulig at Windows er stilt inn slik at filendelsen ikke vises!

Løsning 1

 1. Lagre filen et sted på disken slik at du lett kan finne den igjen. (Når du klikker/dobbeltklikker på filen må du velge "Lagre som"/"Save as" i stedet for "Åpne"/"Open")
 2. Start Microsoft Word fra start-menyen. ("Start" > "Alle programmer" > "Microsoft Office" > "Microsoft Office Word 2003").
 3. Når Word er åpen, velg "Fil" > "Åpne..."
 4. I boksen "Filtype" nederst må du velge "Alle filer (*.*)"
 5. Bla så fram til stedet hvor du lagret filen, og prøv å åpne den. Word vil forhåpentligvis kjenne igjen filen!

HUSK: Du kan også bruke for eksempel Microsoft PowerPoint, hvis du vet at filen skal være en presentasjon, eller Microsoft Excel hvis det skal være et regneark. Du kan også prøve å åpne i Adobe Reader for å se om det er en PDF.

Løsning 2

 1. Lagre filen et sted på disken slik at du lett kan finne den igjen. (Når du klikker/dobbeltklikker på filen må du velge "Lagre som"/"Save as" i stedet for "Åpne"/"Open")
 2. Åpne "Windows utforsker" eller "Min datamaskin" og bla fram til filen som du lagret.
 3. Rediger filnavnet (for eksempel ved å høyreklikke på filen og velge "Gi nytt navn")
 4. Legg til .doc bakerst i filnavnet:

  Filen vil bytte ikonet til , men det betyr ikke nødvendigvis at problemet er løst!
 5. Prøv å dobbeltklikke på filen for å åpne den. Hvis dokumentet vises, så er alt OK. Hvis ikke, må du kanskje prøve noen andre filendelser, for eksempel .docx (Microsoft Word 2007), .pdf, ..xls (Excel). Windows vil gi en advarsel når du bytter filtype, dette kan du trygt ignorere.
 6. OBS! Hvis filendelsen blir borte etter at filen får nytt ikon i punkt 4, så betyr det at skjuling av filendelse er slått på! For å deaktivere dette:
  1. I "Windows utforsker"-vinduet, velg Verktøy > Mappealternativer
  2. I vinduet som åpnes, velg "Vis"-fanen, og bla ned til du finner alternativet "Skjul filetternavn for kjente filtyper". Fjern haken fra boksen.
  3. Trykk OK i dette og i forrige vindu for å lagre.